6 Eylül 2012 Perşembe

Windows 7 için 20 püf nokta

Windows 7

Uygun Windows sürümünü bulmak

Windows 7 üç farklı sürümde satılıyor: Home Premium, Professional ve Ultimate. Birçok kullanıcının pahalı Windows 7 sürümlerinde bulunan ekstralara ihtiyacı yok. Home Premium son kullanıcı için fazlasıyla yeterli. Home ve Professional sürümlerde eksik olan Bitlocker sürücü şifrelemesini ücretsiz TrueCrypt programıyla tamamlayabilirsiniz.

Kullandığınız donanım ve yazılımların Windows 7 ile uyumlu olup olmadığından emin olmak istersenizWindows 7 Yükseltme Danışmanı ile şüphelerinizi giderebilirsiniz.

64-bit'e geçiş yapmak

Windows 7 iki farklı mimaride sunuluyor. x86 (32-bit) ve x64 (64-bit). Aşama açısından bakıldığında Windows 7, 64-bit olarak sunulan ikinci büyük Windows lansmanı oluyor. Dolayısıyla 64-bit'e geçiş yapmanın zamanı geldi. Eğer Windows 7'nin kutulu sürümünü satın aldıysanız 64-bit DVD'yi kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

Ayrıca netbook'lar dışında hiçbir yeni 32-bit donanım satın almamalısınız.

Eski XP bilgisayarınızı hazırlayın

Windows XP'den Windows 7'ye doğrudan yükseltme yapılmıyor. Eğer bu yüzden dosya ve ayar taşıması yapmayı düşünüyorsanız Windows XP ve Vista için Windows Kolay Aktarım programını kullanarak işin zor kısmını rahatlıkla atlatabilirsiniz.

Püf nokta: Windows 7 kurulumunu kullanımda olan Windows XP sisteminden de başlatabilirsiniz. Kurulum DVD'sini takıp gelişmiş kurulumu seçmeniz yeterli. Böyle yaptığınızda ayarlar, kişisel klasörler ve kurulu programlar "Windows.old" isminde bir klasöre taşınır. Yapmanız gereken sadece bu klasördeki eski dosyaları sistemdeki yeni yerlerine taşımak olacak.

Windows 7 ucuzlukları

Windows 7'yi şimdi satın almak isteyenler körü körüne mağazalara yönelmemeli. Kutulu sürümler açık ara farkla en pahalılarıdır. MSDNAA programı gibi farklı fırsatlarla Windows 7'yi ücretsiz olarak elde edebilirsiniz. Yahut yeni bir PC bileşeni satın almak kaydıyla OEM sürümlere de yönelebilirsiniz.

Temiz yeni-kurulum

Vista'dan Windows 7'ye yükseltme yapma imkanı sunulsa da yeni işletim sistemine geçmek için sıfırdan kurulum yapmanızı tavsiye ediyoruz.

Bu alternatifi kullanmak daha meşakkatli olabilir ama karşılığında uzun vadede sorunsuz çalışan bir sisteme sahip olursunuz.

Daha hızlı kurulum

Birden çok bilgisayara Windows 7 kurulumu yapacaksanız USB bellekten kurulum yapma alternatifine kesinlikle göz atın. Her şey bir yana hem USB belleği Windows 7 kurulum medyası haline dönüştürmek hem de kurulumu USB bellekten yapmak çok daha hızlı ve kolay. Windows'u USB bellek üzerinden kurun adlı makalemiz size bu konuda yardımcı olacaktır.

Windows 7'yi test etmek

İsteyen Windows 7'yi satın almadan önce test edebilir. Microsoft bu iş için Windows 7 Ultimate ile fonksiyonel açıdan özdeş olan ve 90 gün boyunca ücretsiz olarak kullanılabilen Windows 7 Enterprise final sürümünü kullanıma sunuyor.

Windows 7'yi Enterprise'ı indirmek için bu adrese girip sayfanın aşağısında istediğiz dili ve mimariyi seçtikten sonra Windows LiveID'niz ile kaydolmanız gerekiyor.

Download: Windows 7 Enterprise (Demo)

Windows XP Modu

Windows XP Modu ile Windows 7 altında tüm XP uygulamalarını çalıştırabiliyorsunuz. Bu iş için kullanılan sanallaştırma tekniği sayesinde ayrı bir pencerede sanal makineyi çalıştırmak yerine XP programlarını direkt Windows 7 başlat menüsünden çağırabiliyorsunuz.

Windows XP Modu'nun final sürümü 22 Ekimde Windows 7'nin çıkışıyla beraber kullanıma sunulacak.

Download: Windows 7 için XP Modu (RC)

Sunum modu

[Windows] + [P] tuş kombinasyonunu kullandığınızda laptopunuzdaki görüntüyü projektöre aktarmayı sağlayan sunum moduna geçiş yaparsınız.

Ek olarak görüntünün beyazperdede mi yoksa sadece PC'de mi gözükmesi gerektiğini ayarlamalısınız. Bu iş için Windows Mobility Center'ı kullanabilirsiniz.

Ekran Alıntısı Aracı

Windows 7'de Ekran Alıntısı Aracı'nı (başlat menüsündeki arama kutucuğuna "alıntı" yazın) kullanmak daha kolay. Programı açtığınızda masaüstünüzün herhangi bir bölümünün resmi çekip bir dosyaya kaydedebilirsiniz.

Saklı araçlar

"Denetim Masası | Sorun giderme | Tümünü görüntüle" yolunu takip ederek Windows 7'nin kullanışlı sorun giderme aracına ulaşırsınız.

Araçların çoğu yerel sistemde yüklüdür, bazılarıysa internetten indirilir ve kurulur.

Pencereleri organize etmek

Pencere kaosuna elveda: [Windows] + [Home] kombinasyonu ile istediğiniz pencere dışındaki tüm açık pencereler minimize edilir (Aero Shake).

CD/DVD imajlarını yazdırmak

Windows 7 altında ISO dosyası yazdırmak için ek araca ihtiyacınız yok. İstediğiniz ISO görüntü dosyasına çift tıklayın ve "Windows Disk Yansıması Yazıcı"a aracını kullanın.

Birden çok saat dilimi

Windows 7'de maksimum üç farklı zaman dilimini aynı anda görebilirsiniz.

Bu iş için sağ alt köşedeki saate tıklayın ve açılan listede "Tarih ve saat ayarlarını değiştir"i seçin. Sonrasında çıkan pencerede "Ek Saatler" sekmesine gelin ve istediğiniz saat dilimini ekleyebilirsiniz.

Sistem Geri Yükleme

İşler sarpa sararsa Windows 7'nin düzgün çalıştığı bir zaman dilimine geri dönebilirsiniz. Sistem Geri Yükleme tam olarak bu işi yapıyor.

Windows 7'de yeni olarak "Geri yükleme işleminden etkilenecek programları" görebiliyorsunuz. Buradaki listeye göz atıp hangi programları tekrar yüklemeniz gerektiğini not edebilirsiniz.

Güvenilirlik İzleyicisi

Windows Vista'dan tanınan Güvenilirlik İzleyicisi (açmak içim arama kutucuğuna "izleyici" yazın) Windows 7'nin kurulumdan itibaren ne kadar istikrarlı çalıştığını gösterir.

Problemleri kaydetmek

Sorun Adımları Kaydedicisi (PSR) hata aramaya yönelik geliştirilmiş muhteşem bir araç. Başlat menüsündeki arama kutucuğuna "psr" yazın ve kaydediciyi başlatın.

Hata mesajının çıkmasını sağlayan adımları sırasıyla tekrar gerçekleştirin. Araç, her tıklamada ekran içeriğiyle birlikte süreci adım adım kaydeder. Ek olarak görüntülere yorum da ekleyebiliyorsunuz.

Son adımı da gerçekleştirdikten sonra PSR, tüm gerekli bilgilerin bulunduğu bir MHTML dosyası oluşturur ve bunu ZIP arşivi olarak kaydeder. Bu ZIP dosyasını analiz etmesi için istediğini kişiye e-posta yoluyla gönderebilirsiniz. 

Uzaktan yardım

Eğer arkadaşlarınıza yardımcı olması amacıyla iki-üç dakikalık video tanıtımları hazırlamak için CamStudio gibi bir program kullanıyorsanız size daha iyi bir alternatifimiz var.

TeamViewer ile arkadaşlarınıza karşılıklı olarak yardımcı olabilirsiniz. Araç iki bilgisayarı saniyeler içinde birbirine bağlar. Gerisi ise alışkın olduğunuz uzaktan yardım mantığına dayanıyor.

Windows 7'de sorun giderme

Sorun Adımları Kaydedicisi'nin yanında başka alternatifleriniz de var: Denetim Masası | Sistem ve Güvenlik başlığı altından ulaşabileceğiniz İşlem Merkezi de size yardımcı olacaktır.

Burada en son ne zaman yedekleme yapıldığını ve virüs tarayıcının güncel olup olmadığını görebilirsiniz.

AppLocker

Windows 7'nin Enterprise ve Ultimate sürümlerinde bulunan AppLocker özelliği (gpedit.msc'de Windows Ayarları | Güvenlik Ayarları | Uygulama Denetim İlkeleri altında) yöneticilere sistemde çalıştırılmasına izin verilen programları seçme imkanı verir.
KAYNAK-CHİP
Bir önceki yazımız olan 

Alexa durumu iyiye gidiyor!

 
başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

İlgili Aramalar:windows 7 püf noktaları,Windows 7'de sorun giderme,windows applocker,windows 7'de sorun giderme,windows uzaktan yardım,windows problemleri kaydetmek,windows güvenirlilik izleyicisi,windows sistem geri yükleme,eski xp bilgisayarınızı hazırlayın,windows pencereleri organize etmek,windows daha hızlı kurulum,windows sunum modu

0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © EcanBlog - Güncel Teknoloji, Vizyona Giren Filmler, İnternet, Oyun | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com