13 Ekim 2012 Cumartesi

FIFA 2013 Oyun İnceleme

FIFA 2013 Oyun İnceleme
Oyun severlerin sabırsızlıkla beklediği dönem başladı. PES 2013'ün ardından FIFA 13'ün de piyasaya sürülmesiyle birlikte futbol dolu günler yaşanmaya başladı. Geçtiğimiz günlerde paylaştığımız PES 2013 incelememizin ardından FIFA 13 incelememizle karşınızdayız.
FIFA 13 hakkındaki detaylara değinmeden önce yine bir ön bilgi verelim, bu sene FIFA'da gerçekten çok zengin bir içerik var. FIFA 13, özellikle oyun modu zenginliği konusunda futbol oyunlarına örnek olacak düzeyde başarılı. İncelememize, FIFA 13 ile gelen yeni oyun modlarına değinerek başlıyoruz. 

Buralar böyle komple online
FIFA 13'ü açtığımızda karşımıza çıkan EA Sports Football Club logosu, bu seneki FIFA'da  etkileyici yenilikler olduğunun ilk göstergesi. EA Sports Football Club sayesinde, hem gerçek hayattaki futbolla FIFA 13'ün etkileşimi sağlandı, hem de arkadaşlarınızla iletişim imkanlarınız zirveye taşındı. 
FIFA 13'ün asıl keyfi, oyunun orijinal versiyonunu alanlara sunulan online modlarda saklı. Futbolu seven herkesin hoşuna gideceğini düşündüğümüz EA Sports Football Club özelliği ile; gerçek hayatta oynanan fikstürleri ya da haftanın flaş derbisini FIFA 13 üzerinden oynayabilecek, özellikleri gerçek maçlardaki performanslarına göre güncellenen futbol yıldızlarını yönetmenin keyfine varacaksınız. 

Eğer orijinal oyunu almayıp korsana başvurursanız, ne EA Sports Football Club avantajlarından faydalanabilecek, ne de oyunun diğer online mücadelelerinin keyfine varabileceksiniz, baştan bilginiz olsun. 

Skill Games ile yeteneksiz oyuncu kalmayacak
Bu yılki FIFA 13'ün en çok beğenilecek niteliklerinden biri, Skill Games modu. Eski oyunlarda maç başlamadan önce serbest olarak hareketler yaptığımız Arena'nın yerine geçen, aynı zamanda ana menüden girilerek ayrı bir oyun olarak oynanabilen Skill Games modu, hem çok eğlenceli, hem de çok öğretici.

EA Sports tarafından hazırlanmış özel antrenman parkurları olarak nitelendirebileceğimiz Skill Games sayesinde, şut çekmeyi, top sürmeyi, orta yapmayı, serbest atış kullanmayı etkileyici ve eğlenceli bir şekilde öğrenebilecek, puanlar toplayıp bu puanları kullanarak Catalogue bölümü üzerinden oyun içi eşyalar açabileceksiniz. 

Catalogue bölümüne değinmişken, bu bölüm hakkında da biraz bilgi verelim. EA Sports Football Club özelliği dahilinde gelen puan sistemiyle, oyundaki tecrübelerimiz doğrultusunda FCC puanları topluyoruz. Bu puanlarla yeni toplar, formalar, oyuncu sevinme hareketleri ve daha birçok özellik açabiliyoruz. Açabileceğimiz özellikler Catalogue menüsü altında bizlere sunuluyor. Bu özelliğin de yine sadece orijinal oyuna ve İnternet bağlantısına sahip oyunculara hitap ettiğini unutmadan belirtelim. 


Oyun modları konusunda söyleyecek çok fazla şey var, ancak tüm modlardan ayrıntılı şekilde bahsetmek için uzun sayfalar dolusu yazı yazmamız gerekiyor. Kısaca özetlemek gerekirse, FIFA 13'ün her oyun modunda saatler, günler hatta aylar dolusu eğlence sizleri bekliyor. 

Bu yıl PC kullanıcıları daha şanslı
FIFA 13'ün grafikleri geçtiğimiz yıla oranla çok ileri gitmemiş, ancak yine de bazı değişimler göze çarpıyor. Özellikle oyuncu modellemeleri bir adım ileri taşınmış, kaplamalar biraz daha detaylandırılmış ve tabii ki oyuncu animasyonlarında farklı bir boyuta ulaşılmış. Yüz modellemeleri konusunda halen çok başarılı diyemeyeceğimiz FIFA 13'ün üstün olduğu nokta oyuncu mekanikleri.

Impact Engine'in FIFA 12'deki hataları giderilince ortaya çok daha gerçekçi bir oyun çıkmış. Artık oyuncuların koşuları, fiziksel mücadeleleri, düşüşleri ve genel hareketleri daha hoş görünüyor. FIFA 13 ile PES 2013 arasında mekanikler ve animasyonlar açısından bir karşılaştırma yapacak olursak, FIFA 13 kesinlikle önde seyrediyor. FIFA 13'ün görselliği tabii ki kusursuz değil, ancak karşımızdaki manzara bizlere 'bu iş olmuş' dedirtiyor. 


PC, PS3 ve Xbox 360 platformları karşılaştırıldığında ise kazanan PC oluyor. Artık donanımlarının yetersiz kalmaya başlamasından ötürü PS3 ve Xbox 360, FIFA 13'ü güçlü bir PC kadar detaylı grafiklere ulaştıramıyor. Özellikle PS3 platformu, grafik konusunda kırmızı alarm vermeye başladığını açıkça gösteriyor. 

Spikerlerin etkileyici gerçekçiliği
FIFA 13'ün ses konusunda da müthiş bir iş çıkardığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Oyun içi müziklerin seçimi, stadyum ambiyansı ve spiker kalitesi konusunda FIFA 13 neredeyse mükemmelliğe ulaşmış.

Martin Tyler ve Alan Smith'in sunduğu maçlara, Clive Tyldesley, Andy Townsend ve Geoff Shreeves yorumlarıyla eşlik ediyor. Manager Mode ya da Tournament Mode gibi fikstürlü oyun modlarında, spikerler sadece bizim maçımız hakkında değil, rakiplerimizin maçları hakkında da gelişmeler aktarıyor. FIFA 13, ses konusunda takdiri hak ediyor. 


Oyunun menülerinde dinlediğimiz müzikler ise her zaman olduğu gibi özenle seçilmiş. FIFA 13'ün müziklerini bu bağlantı aracılığıyla görebilir, İnternet üzerinden dinleyebilirsiniz

FIFA 13'ü oynamaya doyamıyoruz
Merlin'in Kazanı ekibi olarak ofiste de, evlerimizde de deli gibi oynadığımız FIFA 13'te oynanış keyfi had safhada.FIFA 12'ye oranla daha gelişmiş kontrol imkanlarına sahip olan FIFA 13'te, özellikle First Touch Control (İlk Dokunuş Kontrolü) geliştirmesi oyuna yepyeni bir hava katmış. Pas attığınız oyuncunun topu kontrol ederken yaptığı hareketler o kadar detaylı ki, ilk kontrolü düzgün yapmayı bilen bir FIFA 13 oyuncusu karşısında şansınız epey zor olacaktır.

Kesinlikle çift analoglu bir gamepad ile oynanması gereken FIFA 13'te, çalımlar artık daha etkin kullanılabiliyor. Hatta bazı durumlarda sağ analoga dokunmadan çalım yapma olasılığınız bulunuyor. Tactical Defending modunda oynanması zorunlu online maçlar esnasında çalım konusunda ustalaşmış oyuncularla karşılaşmanız durumunda epey sabırlı olmalısınız. Eğer defansınız iyi değilse, ya da defans yapma konusunda başarılı değilseniz, muhtemelen rakibinizi sizi kevgire çevirecektir. 

Ayrıca FIFA 13'te Walcott, Cristiano Ronaldo ya da Lennon gibi pırpır forvetler çok iyi iş yapıyor. Eski oyunda daha çok defans oyuncularının kontrolünde olan pozisyonlar, artık biraz daha riskli hale gelmiş. FIFA 13'ü iyi oynamak için analog kontroller konusunda ustalaşmanız gerekiyor. Konumuz analoga gelmişken minik bir ipucu verelim, FIFA 13'te analog tuşunu hızlı bir şekilde iki kez ileri ittirdiğinizde (oyuncunun kamera açısına göre ileri) topu çok uzun açabiliyorsunuz. Eğer topu açtığınız oyuncu yeterince hızlıysa, ve stamina'sı bitmemişse, defans oyuncusuna fark atmanız işten bile değil. Bu yıl bu top açarak depar atma işi çok canlar yakacak gibi görünüyor. 


Yapay zeka konusunda geçtiğimiz yıla oranla daha başarılı bir oyun var, ancak FIFA 13'ün yapay zeka keyfi PES 2013'e göre biraz geride seyrediyor. Yapay zeka kontrollü oyuncular topu çok oyalayabiliyor, gereksiz uzaklaştırmalar yapıp maçı boğabiliyorlar. Oyunun Amateur, Semi Pro, Professional, World Class ve Legendary olmak üzere 5 zorluk seçeneği var. Amateur ve Semi Pro gerçekten çok kolay. Professional biraz mücadele vermenizi istiyor, World Class ve Legendary ise gerçekten oyuncuyu zorlayacak cinsten. Bilgisayara karşı yaptığınız maçlarda etrafınızda kırılıp dökülebilen cisimler olmamasına dikkat etmenizi tavsiye ediyoruz. Çünkü yapay zeka, yüksek zorluk seviyelerinde imkansıza yakın goller atabiliyor.

FIFA 13, zengin oyun modlarını başarılı bir oynanış mekaniğiyle birleştirmeyi başarmış. Oyun FIFA 12'ye oranla radikal değişikliklere sahip değil, ancak FIFA'da usta oyuncular iki oyun arasında epey fark olduğunu yaptıkları ilk maçta fark edeceklerdir. 

HIAAA! FIFA 13 Ne süper yaaa!

EA Sports, FIFA 13 ile müthiş bir çalışmaya imza atmış. Futbolu ve video oyunlarını seven birinin -fanatik bir PES tutkununu olmaması halinde- FIFA 13'e hayran kalmaması mümkün değil. Özellikle EA Sports Football Club özelliğiyle futbol oyunu olmaktan çıkıp bir online futbol ağı haline gelmiş olan FIFA 13, satın alındığı takdirde aylarca sıkılmadan oynanacak içerik zenginliğine sahip. FIFA 13'ün içeriği o kadar zengin ki, bu oyunun hakkını vermek için bir yıl yetmeyebilir.

Sonuç olarak FIFA 13'ü satın almayı düşünenlerin aklında herhangi bir soru işareti olmaması gerektiğini düşünüyoruz. FIFA 13'ü satın alın, sevinin, bağırın, çağırın ve futbolun keyfini çıkarın.

Tek ricamız, lütfen oyunun online modlarında hile ve saygısızlık yapmayın. Herkese iyi oyunlar, esen kalın...

İncelememizi okuyanlara bonus video: Hjerpseth'den FIFA 13'ün Yeni Yetenek Hareketleri

İlgili Aramalar:fifa 13,fifa 2013 inceleme,fifa 2013 full indir,fifa 2013 full download,fifa 2013 torrent indir

0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © EcanBlog - Güncel Teknoloji, Vizyona Giren Filmler, İnternet, Oyun | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com