8 Şubat 2013 Cuma

İnceleme: HP Compaq CQ58-B10NR


İnceleme: HP Compaq CQ58-B10NRBu seferki inceleme konumuz AMD'nin E1 1200 APU'sunu kullanan ekonomik dizüstü bilgisayarı HP Compaq CQ58-B10NR
Şu sıralar ekonomik bir dizüstü bilgisayar almak istiyorsanız, üzerinde AMD Vision logosu bulunan modellere özellikle dikkat etmelisiniz. İşlemci içerisine gömülü grafik çözümleriyle üretici firmaların maliyetini düşüren AMD APU'lar, çok düşük fiyatlara sahip olmalarına rağmen kabul edilebilir performans sunan dizüstü bilgisayarların ortaya çıkmasını sağladı.




İncelememizde detaylarını sunacağımız dizüstü bilgisayar, HP Compaq Presario CQ58'in AMD E1 1200 APU'lu modeli olacak.

İncelememize ürünün tasarım detaylarıyla başlıyoruz.

Tasarım

Compaq CQ58 kutusundan çıktığında parlak plastik kasasıyla dikkat çekiyor. Bu kasa oldukça şık görünüyor ancak fazla parmak izi bırakıyor.


Bilgisayarın kapağını açtığımızda dikkatimizi çeken ilk detaylar, geniş tuşlu klasik tip klavye, pürüzlü yüzeye sahip geniş touchpad ve AMD Vision E1 logosu oluyor. Bataryasıyla birlikte 2,44kg ağırlığa sahip olan Compaq CQ58, ekonomik fiyatı göz önünde bulundurulduğunda kaliteli görünüyor.

 

Bilgisayarın klavyesi, çiklet klavyeden hoşlanmayanların beğenisini kazanacaktır. Tuşlar hem geniş, hem de hoş bir kullanım hissine sahip. Klavyedeki tek sorun, yukarı ve aşağı ok tuşlarının küçük yapısı. Eğer ok tuşlarını sıklıkla kullanıyorsanız parmağınız bu tuşları ayırt etmekte zorlanıyor. Kalan kısımda klavye son derece iyi.

Bilgisayarda Windows 8 işletim sistemi bulunduğu için touchpad geniş ve çoklu dokunuş özelliğine sahip. Kasanın malzemesinden farklı olarak pürüzlü yapıda olan touchpad'in altında fiziksel tuşlar bulunuyor. Açıkçası touchpad biraz parmak gıdıklıyor, kalan kısımda herhangi bir sorunu yok. Tuşların tıklama hissi sorunsuz, touchpad'i kullanırken zorlanmıyorsunuz.


Compaq CQ58'in sağ yanına baktığımızda; Kensington kilidi, güç girişi, iki adet USB 2.0 yuvası ve SuperMulti DVD yazıcıyı görüyoruz.


Sol yanda VGA (D-Sub) ekran bağlantı noktası, ısı iletim ızgarası, Ethernet girişi, HDMI bağlantı noktası, bir USB 2.0 yuvası, mikrofon / kulaklık girişleri ve SD kart okuyucu yer alıyor.


Bilgisayarın arka kısmında herhangi bir giriş-çıkış noktası bulunmuyor. Ön kısımda Altec Lansing logolu dış ses hoparlörleri dikkat çekiyor.


Compaq CQ58'in tasarımı genel olarak hoş. Son derece ekonomik bir fiyatla piyasaya sunulan Compaq CQ58, APU çözümleri sayesinde uygun fiyatlara hoş dizüstü bilgisayarlar üretilebileceğini bizlere gösteriyor.
Ekran

Compaq CQ58; 15,6 inç boyutlu, 1366x768 piksel çözünürlüklü ve LED arka aydınlatmalı HD BrightView ekrana sahip. Bilgisayar giriş seviyesine hitaben piyasada olduğu için üzerindeki ekran pek iç açıcı değil.


Karşımızda duran ekran özellikle görüş açısı konusunda sınıfta kalıyor. Bakış açınızı biraz genişlettiğinizde ekranın renkleri değişiyor. Compaq CQ58'in ekranını doğru renklerde görebilmeniz için başınızı fazla oynatmamanız gerekiyor.


Ekranın parlaklığı ve netliğı görüş açısı kadar kötü değil. Bu bilgisayara yönelecek olan kullanıcılar, çözünürlük, parlaklık ve kontrast konularında çok yüksek beklentilere sahip olmayacağı için Compaq CQ58'in ekranını acımasızca eleştirmeyi yersiz buluyoruz. İncelememiz bilgisayarın donanım ve performans detaylarıyla devam ediyor.
Donanım - Performans

Compaq CQ58'de, AMD Brazos 2.0 platformunun üyesi olan Bobcat mikro mimarili AMD E1-1200 APU bulunuyor. Çift çekirdekli APU'nun işlemcisi 1400MHz çekirdek hızına ve çekirdek başına 512kb L2 tampon belleğe sahip. Bilgisayarın grafik gücü, APU içerisinde gömülü olarak yer alan Radeon HD 7310 grafik çözümünden geliyor. Bu ikili, 2GB DDR3 SDRAM ve 5400RPM hızında çalışan 320GB depolama alanıyla desteklenmiş. Bilgisayarın mevcut donanımı tabii ki mucizevi bir performans sunamıyor, ancak bu noktada fiyat etkenini göz önünde bulundurmak gerek. Compaq CQ58'in AMD E1-1200 APU'lu modeli, ülkemizde 1000TL'nin altında bir fiyatla satılacaktır. Bu doğrultuda AMD E1-1200 APU'nun fiyat-performans açısından iyi iş çıkardığını söylememiz gerek.


Ofisimize gelen Compaq CQ58'de Windows 8 64-bit yüklü olduğu için açıkçası Windows içerisinde bile küçük takıntılar yaşanıyordu. Bu takıntıların RAM yetersizliğinden kaynaklı olduğunu düşünüyoruz. Eğer bu bilgisayara Windows 7 ya da Windows 8'in 32-bit versiyonu yüklenirse Compaq CQ58'in uygun bir kullanım performansı sunacağını düşünüyoruz.

Compaq CQ58 ile en düşük grafik seçeneklerinde World of Warcraft ve F1 2012 oynadık. World of Warcraft'ın oynanış performansı fena değildi, ancak kalabalık alanlarda bilgisayar epey yavaşladı. F1 2012 ise maalesef en düşük grafikler ve en düşük çözünürlükte bile oynanabilecek performansı yakalayamadı. Kısacası, Compaq CQ58 alanların detaylı grafiklere sahip yeni nesil oyunları oynama beklentisi olmamalı. Bu bilgisayarla oyun oynamak isteyenler daha çok 2-3 yıl önceki 3D oyunları ya da güncel fakat basit grafiklere sahip oyunları tercih etmeli.


Bilgisayarda ayrıca Wi-Fi ve Bluetooth kablosuz bağlantıları, VGA Webcam, SD kart okuyucu ve SuperMulti DVD yazıcı donanımları yer alıyor. Bu bileşenleri kullanırken herhangi bir sorun yaşamadık, sadece Webcam'in görüntü kalitesi tahmin edebileceğiniz üzere pek iç açıcı değildi.
Pil Ömrü
Compaq CQ58'in donanımsal özelliklerinin ardından pil ömrü hakkında da bilgi verelim. Bilgisayarın pili, kullanım şeklinize göre 1,5 saat ila 6 saat arası kullanım süresi vaat ediyor.

 

Eğer bilgisayarı Yüksek Performans modunda kullanırsanız ve yüksek işlem gücü gerektiren uygulamalarla çalışırsanız pil 2 saati bulmadan bitiyor. Compaq CQ58'i Tasarruf modunda kullanırsanız bu süreyi 5-6 saate kadar yükseltebiliyorsunuz. Kısacası bilgisayar, bir fiyat performans ürünü olarak ele alındığında fena bir bataryaya sahip değil.
AMD'nin E1-1200 APU çözümüyle çalışan Compaq CQ58, çok ekonomik bir Windows 8 dizüstü bilgisayar arayanların hoşuna gidebilecek bir seçenek.

Yurtdışında 499$ fiyatla satılan Compaq CQ58, ülkemizde tahminen 800-900TL arasında satılacaktır. Eğer; "Piyasadaki Ultrabook'ları satın alacak kadar param yok, ben bilgisayarı zorlayacak işlerle uğraşmam." diyorsanız, Compaq CQ58'i tercih edebilirsiniz. Daha fazlasını bekliyorsanız, biraz daha yüksek donanımlı ve dolayısıyla yüksek fiyatlı modellere yönelmelisiniz.

Puan: 6,5 / 10
Fiyat: 499$ (Yurtdışı fiyatıdır. Ülkemiz için bilgisi aldığımızda güncelleme yapılacaktır.)

Teknik Özellikler 
İşletim Sistemi: Windows 8
Ekran: 15,6 inç 1366x768 piksel LED arka aydınlatmalı HD BrightView
İşlemci: AMD E1-1200 APU (1400MHz çift çekirdekli)
Ekran Kartı: Radeon HD 7310 (APU içerisine gömülü)
RAM: 2GB DDR3 SDRAM
HDD: 320GB 5400RPM
Ağırlık: 2,44kg

TECHNO-LABS
İlgili Aramalar: HP Compaq CQ58-B10NR, HP Compaq CQ58-B10NR Fiyatı Ne Kadar, HP Compaq CQ58-B10NR İnceleme, HP Compaq CQ58-B10NR Özellikleri, Ürün İnceleme

1 yorum:

Copyright © EcanBlog - Güncel Teknoloji, Vizyona Giren Filmler, İnternet, Oyun | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com