13 Şubat 2013 Çarşamba

İnceleme: Turkcell MaxiIQ Tablet


turkcell-maxiiqİşte Turkcell'in ilk tableti Turkcell MaxiIQ tüm detaylarıyla inceleme merkezinde.
Turkcell, bugün resmi olarak tanıttığı ilk tableti MaxiIQ ile piyasaya iddialı bir giriş yaptı. Güçlü donanımı, şık tasarımı ve tabii ki özel yazılımlarıyla dikkat çeken tableti incelemesek olmazdı.

Ofisimizde bir süredir kullandığımız Turkcell MaxiIQ tablet, bu incelemede tüm detaylarıyla sizlerle olacak. Öncelikle tabletin kutu içeriğine ve aksesuarlarına bir göz atalım. Sonrasında cihazın tasarım detaylarıyla incelememize devam edeceğiz.
Kutu İçeriği 
Tasarım

Turkcell MaxiIQ, öncelikle oldukça ince, hafif ve şık bir tablet. 10.1 inç ekrana sahip olan Turkcell MaxiIQ, 8,4mm kalınlık ve 545 gram ağırlıkla karşımızda.


Bu bilgiler göz önünde bulundurulduğunda, Turkcell MaxiIQ piyasadaki en ince ve en hafif tabletlerden biri desek abartmış olmayız. Piyasadaki en popüler tabletler ve Turkcell MaxiIQ arasında yaptığımız boyut karşılaştırma grafikleri sizlerle.


Turkcell MaxiIQ tablete karşıdan baktığımızda dikkatimizi çeken ilk detay aluminyum çerçeveler oluyor. Fiyat performans odaklı bir tablet olmasına rağmen, MaxiIQ'da aluminyum çerçeve kullanılmış olması sevindirici. Çerçeve 1mm kadar dışarı çıkık tasarlandığı için, tableti masanıza yüzüstü bıraksanız bile ekranın çizilme olasılığı düşük.


10.1 inç boyutlu ekrana sahip olan Turkcell MaxiIQ'da Corning Gorilla Glass çizilmez cam da bulunuyor. . Bu sebepten ötürü tableti çizilme korkusu olmadan rahatça kullanabiliyorsunuz. Ön camın üst kısmında ön kamera yer alıyor. Tabletin ön yüzünde dokunmatik ya da fiziksel tuş bulunmuyor.


Tabletin sağ yanında ses ayarlama tuş takımı, micro USB yuvası, micro SD kart okuyucu ve SIM kart okuyucu bulunuyor. microSD ve SIM kart okuyucuları, plastik bir koruma kapağının altında yer alıyor. Küçük bir not düşelim, koruma kapağı biraz zor açılıyor.


Tabletin sol yanında herhangi bir fonksiyonel detay bulunmuyor. Üst kısımda güç tuşu, 3,5mm kulaklık girişi ve mikrofon, alt kısımdaysa güç girişi yer alıyor.



Turkcell MaxiIQ'nun giriş çıkış noktaları konusunda dikkatimizi çeken detay, altta bulunan güç girişinin farklı yapısı. Tabletin şarj adaptörü, ASUS Transformer tabletler gibi kablo ile prizin birleşimi şeklinde değil. Kabloyla birleşik yapıdaki adaptör, biraz dezavantaj yaratıyor. Turkcell MaxiIQ'nun güç girişi sadece şarj işlemini gerçekleştiriyor. Tableti bilgisayarınıza bağlamak isterseniz sağ yanda bulunan micro USB yuvasını kullanmanız gerekiyor.

Turkcell MaxiIQ'nun arka kısmı, tabletin elden kaymasını engelleyen mat plastik kaplamaya sahip. Bu kaplama hem görsellik, hem de dokunuş hissi açısından oldukça hoş. Arka yüzeyin plastik olması kulağa biraz rahatsız edici geliyor olabilir, ancak Turkcell MaxiIQ hafif yapısını belki de bu yüzeye borçlu.



Tabletin arka üst kısmında spiral desenli 8MP'lik kamera sensörü dikkat çekiyor. Sağ ve sol alt yanlarda dış ses hoparlörleri, ortada ise Turkcell logosu göze çarpıyor.


Turkcell MaxiIQ'nun tasarımı, güç ve veri iletim girişlerinin ayrı olması dışında.  genel olarak başarılı. Pegatron tarafından üretilmiş olan Turkcell MaxiIQ, özellikle taşınabilirlik açısından piyasadaki rakiplerine ter döktürecek düzeyde iddialı görünüyor.
Ekran 

Turkcell MaxiIQ'da 10.1 inç boyutlu ve 1280x800 piksel çözünürlüklü Wide View IPS LCD kapasitif ekran bulunuyor. Ekranın çözünürlüğü sayısal değerlere göre konuştuğumuzda günümüzün üst düzey tabletlerine göre biraz düşük kalıyor; ancak karşımızda duran ekran, görüntü kalitesine bakıldığında hiç de yabana atılacak cinsten değil. Turkcell MaxiIQ'nun ekranı özellikle parlaklığı ve görüş açısı genişliğiyle takdiri hak ediyor. Ortam ışığına göre parlaklığını otomatik ayarlayabilen ekran, geniş açılardan baksanız bile görüntüsünü fazla bozmuyor.



Turkcell MaxiIQ'nun ekranı dokunuş algılama hassasiyeti konusunda son derece başarılı. Ekranda ayrıca titreşimli dokunmatik geri bildirim özelliği de bulunuyor. Bu sayede özellikle yazı yazarken hissizlik yaşamıyorsunuz. MaxiIQ ekranı ayrıca Corning Gorilla Glass çizilmeye dayanıklı camla korunuyor.  Konuyu toparlayacak olursak, Turkcell MaxiIQ fiyatına oranla başarılı bir ekranla karşımızda duruyor.
Donanım - Performans 

Gücünü NVIDIA Tegra 3 T30SL çipsetten alan Turkcell MaxiIQ, 1,2GHz 4 çekirdekli işlemciye ve her biri 412MHz hızında çalışan 12 çekirdekli ULP GeForce grafik çözümüne sahip.


Bu donanıma ek olarak tablette 1GB RAM ve micro SD kart ile 64GB eklenebilen 16GB dahili depolama alanı bulunuyor. Turkcell MaxiIQ -Android 4.1.1 Jelly Bean işletim sisteminin de katkısıyla- son derece akıcı çalışıyor. Gerek arayüz geçişleri, gerek uygulama arası geçişler, gerekse tabletin oyun performansı takdire şayan.

Quadrant Standart Benchmark'ta 4452 puan, AnTuTu v3.1.1'de 12.309 puan alan Turkcell MaxiIQ, piyasadaki üst düzey Android tabletlerle karşılaştırıldığında epey üst sıralarda yer alıyor. Quadrant Standart Benchmark karşılaştırma grafiği sizlerle.



Turkcell MaxiIQ ile tabii ki oyun da oynadık. Oynadığımız gelişmiş grafiklere sahip oyunlar arasından Zen Pinball ve Dead Trigger son derece akıcı çalışırken, Asphalt 7 ve Batman: The Dark Knight Rises küçük takıntılar dışında gayet iyi bir performansta çalıştı. Konu oyuna gelmişken unutmadan hatırlatalım, Turkcell MaxiIQ'da Tegra 3 çipset bulunduğu için NVIDIA TegraZone platformunda bulunan Tegra'ya özel oyunları da oynayabileceksiniz. Sözün özü, Turkcell MaxiIQ donanım ve performans açısından gayet yeterli bir tablet.

 

Turkcell MaxiIQ'nun diğer donanımsal özellikleri arasında 3G + Wi-Fi kablosuz İnternet bağlantısı, Bluetooth bağlantısı, 8MP arka 2MP ön kamera ve 3159mAh batarya yer alıyor. Tabletin kablosuz bağlantıları sorunsuz çalışıyor. Sadece şöyle bir sorun var ki, Turkcell MaxiIQ ile dosya indirirken tablet uyku moduna girerse dosya indirme işlemi duraksıyor. Turkcell MaxiIQ ile büyük boyutlu bir dosya indirmak istediğinizde tabletin ekranını açık tutmanız gerekiyor. Açıkçası konuda bir güncelleme yapılması gerektiğini düşünüyoruz.
Batarya
Turkcell MaxiIQ'da 3159mAh batarya bulunuyor dedik. Bu batarya, mAh değeri olarak bakıldığında biraz düşük seviyede görünüyor olsa da siz bu rakamlara aldanmayın. Turkcell MaxiIQ'nun bataryası, ekran parlaklığı en yüksek seviyede yaptığımız testte, yüzde 100 işlemci yükü altında tableti kesintisiz 4 saat çalışmayı başardı.
Turkcell bizlere ilettiği teknik özellikler listesinde bu bataryanın 8 saat film izletebildiğini vaat etmişti. Turkcell MaxiIQ'nun bataryası bu vaadi yerine getirmeyi başarabilecek kapasiteye sahip. Tabletin ekranını otomatik parlaklıkta tutarak film izlemeye başlarsanız, 7-8 saat boyunca kesintisiz film izleyebilirsiniz. Kısacası Turkcell MaxiIQ tablet, tek şarjla yaklaşık olarak gün boyu kullanılabilir.
Yazılım

Turkcell MaxiIQ, Android 4.1.1 Jelly Bean işletim sistemiyle çalışıyor ve Turkcell'in hazırladığı özelleştirilmiş arayüzle kullanılıyor. Turkcell MaxiIQ'nun arayüzü son derece akıcı çalışıyor.  Sayfalar ve uygulamalar arası geçişler Android Jelly Bean'in avantajıyla oldukça hızlı. Arayüz sadece İnternet'ten uygulama ya da dosya indirirken biraz yavaşlıyor. Bu durum indirme işlemi bittiğinde çabucak sona eriyor.


Turkcell MaxiIQ'da birçok kullanıcı dostu yazılım detayı bulunuyor. Öncelikle tabletin sanal klavyesinden bahsedelim. İster Q ister F diziliminde kullanabildiğiniz sanal klavye, dikey kullanımda da yatay kullanımda da ikiye ayrılabiliyor. iPad'lerde ve bazı Android tabletlerde karşımıza çıkan özellik, bolca yazı yazanların işine yarayacaktır. Klavyede ayrıca titreşimli geri bildirim özelliği mevcut. Bu sayede yazı yazarken hissizlik yaşamayacaksınız.


Turkcell MaxiIQ, Turkcell Teknoloji tarafından hazırlanmış birçok dahili uygulamayla dikkat çekiyor. Tablette özellikle dergileri, müzik dünyasını ve gündemi yakından takip edenleri ilgilendiren uygulamalar ve ekran araçları yer alıyor. Tablet 3G destekli olduğu için bu uygulamalara her an her yerden erişmek mümkün. Kısacası Turkcell, bu tablete hem kendi yazılımlarıyla değer katmış, hem de tabii ki kullanıcıların 3G bağlantısını bolca kullanmasına imkan sağlamış.

Fotoğrafın üstüne tıklayarak gerçek boyutlu halini görebilirsiniz.

Turkcell MaxiIQ tablet; Turkcell Güncel, Turkcell TV, Turkcell Müzik, Turkcell Dergilik, Turkcell Kitaplık, Turkcell Video, T-Market, Mobil Asistan, Online İşlem Merkezi, Turkcell Yedek ve Uygulama Paketleri adlı servisler ön yüklü olarak geliyor. Bu uygulamalar aracılığıyla tablete hiç harici yüklemeden bile birçok işi gerçekleştirebiliyorsunuz. Turkcell'in dahili uygulamaları oldukça özenli hazırlanmış ve uygulamaların ekran araçları tableti zorlamıyor. Arayüz sayfalarını araçlarla doldursanız bile geçişlerde fazla yavaşlama görmüyorsunuz.

 
Fotoğrafın üstüne tıklayarak gerçek boyutlu halini görebilirsiniz.

Konuyu özetleyecek olursak Turkcell MaxiIQ, gerek sistem yazılımının güncelliği, gerekse ön yüklü gelen servis yazılımlarıyla öne çıkan bir tablet. Turkcell Teknoloji desteğiyle düzenli olarak güncellenecek olan Turkcell MaxiIQ tabletin yazılımsal açıdan hayal kırıklığı yaşatmayacağını düşünüyoruz.
Kamera 

Turkcell MaxiIQ tablette 2MP ön, 8MP arka kamera bulunuyor. Tabletin her iki kamerası da piyasadaki birçok tablete göre iyi konumda. Özellikle arka kameranın fotoğraf ve video çekim performansı bizleri şaşırtmayı başardı.


Turkcell MaxiIQ, piyasadaki üst düzey Android tabletler arasında yer alan Galaxy Note 10.1 ve ASUS Transformer Pad Infinity'den daha başarılı bir arka kamera çekim kalitesine sahip. Kamerada ayrıca otomatik odaklama, dokunarak odaklama ve panoramik çekim özellikleri bulunuyor. Kamera sensörünün çekim hızı oldukça yüksek, ayrıca sensör netleme konusunda sorun çıkarmıyor.  Açıkçası Turkcell MaxiIQ tabletin kamerası oldukça iyi iş çıkarıyor.

Turkcell MaxiIQ'nun çekim örnekleri sizlerle. Fotoğrafların üzerine tıklayarak gerçek boyutlu hallerini görebilirsiniz.

 
Açık alan örneği

Flaşsız yakın çekim

Tamamen karanlık ortam flaşlı çekim

Flaşsız çekim
Turkcell'in ilk tableti olan Turkcell MaxiIQ, şu an piyasadaki en ince, en hafif ve en hızlı Android tabletlerden biri konumunda. Gerek arayüz performansı, gerek oyun performansı, gerekse zengin dahili yazılımlarıyla dikkat çeken Turkcell MaxiIQ, gayet hoş bir tablet olmuş. 
 
Turkcell tarafından 24 ay kontratla ayda 59TL'den satılacak olan Turkcell MaxiIQ, bu paranın karşılığını fazlasıyla verecek bir tablet. Unutmadan hatırlatalım, Turkcell MaxiIQ 14 Şubat 2013'te satışa sunulmuş olacak.
Hem 3G desteğine sahip olması, hem de yüksek performansı ve kullanım keyfiyle, Turkcell MaxiIQ başarılı bir fiyat/performans oranına sahip. Eğer şu sıralar 3G bağlantı desteğine sahip bir Android tablet arıyorsanız, Turkcell MaxiIQ'ya göz atmadan geçmeyin.

Puan: 8 / 10 
Fiyat: 24 ay boyunca Ayda 59TL
(Bu fiyata 250MB İnternet ve Turkcell Eğlence Paketi dahil)
TECHO-LABS

İlgili Aramalar: Turkcell MaxiIQ Tablet İnceleme,Turkcell MaxiIQ Tablet Fiyatı Ne Kadar?,Turkcell MaxiIQ Tablet Özellikleri,Turkcell MaxiIQ Tablet Kampanyası

8 yorum:

  1. Ercan kardeşim hiç üşenmeden bu kadar uzun uzun bilgiler vermişsin gerçekten emeğini takdir ediyorum. İpadn kullanıcısı olmama rağmen o kadar güzel anlatmışsın ki ona mı geçsem diyorum :)

    YanıtlaSil
  2. İncelemeyi yazan ben değilim Techno-labs.

    YanıtlaSil
  3. Anladım Ercan kardeş... Ama sonuçta bir emek işi geçtiği kesin. Bende web işleri ile uğraştığım için o emeği biliyorum :)

    YanıtlaSil
  4. İsmim Eren Dostum. :) Yorumun için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  5. Blogda Ercan yazınca ben Ercan sandım :) Tamam hocam yazılarınızı takip edecem güzel yazılarınız var emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  6. Takip etmeye devam ederseniz sevinirim.Buarada yanlış okumuşsunuz blogda ercan yazmıyor ecan yazıyor ecanblog :)

    YanıtlaSil
  7. Güzel diyalog olmuş :) Eren sende hemen açıkları yüzüne vurma :)

    YanıtlaSil

Copyright © EcanBlog - Güncel Teknoloji, Vizyona Giren Filmler, İnternet, Oyun | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com