8 Mayıs 2013 Çarşamba

Çift, 4 veya 8 çekirdek ne işe yarar?

Çift, 4 veya 8 çekirdek ne işe yarar?

Çift çekirdekli, 4 çekirdekli veya 8 çekirdekli işlemcilerin tek çekirdeklilerden ne farkı var?

Çekirdeğin tanımı: Her işlemci çekirdeği, ayrı bir merkezi işlem birimidir. Örneğin çift çekirdekli işlemci, tek çipli bir işlemci gibi görünür ancak içerisinde iki işlem birimi vardır. Ek merkezi işlem birimleri, birden çok işi aynı anda yapabilirler.
Saat hızı: Saat hızı, işlemcilerin ne kadar hızlı çalıştığını belirler (ancak tek başına hızı ölçmekte yeterli değildir). Örneğin Intel'in Core i5-3330 işlemcisi, 3GHz ile çalışan dört çekirdeğe sahiptir. Bu çekirdeklerin her biri 3GHz'de çalışır.
Çift çekirdek hızı ikiye katlamaz: Bilgisayar yazılımlarının çoğu tek iş parçacığı kullanacak şekilde yazıldığından, işi birden fazla işlemciye dağıtmaz. Dolayısıyla tek iş parçacıklı bir yazılımı 4 çekirdekli bir işlemcide çalıştırdığınızda, sadece tek çekirdekte çalışacaktır; diğer işlemciler ise farklı işler için boşta, hazır olarak bekleyeceklerdir. Bazı uygulamalar, çoklu çekirdeklerin sunduğu avantajları kullanırlar. Bunlar arasında Google'ın Chrome web tarayıcısı, bazı oyunlar, sıkıştırma yazılımları buluyor. Ancak çoğu yazılım, tek çekirdeğinizi kullanacaktır. Çift çekirdekli bir işlemciye sahip olmanız, MS Office'i iki kat hızlı çalıştıracağınız anlamına gelmez. Ancak birçok yazılımı aynı anda kullanıyorsanız veya sanal makinelerden faydalanıyorsanız, çoklu çekirdeğin farkını hissedeceksiniz.

İlgili Aramalar: işlemciler,çok çekirdekli işlemciler

1 yorum:

  1. teşekkürler güzel makale olmuş . http://www.teknozel.blogspot.com

    YanıtlaSil

Copyright © EcanBlog - Güncel Teknoloji, Vizyona Giren Filmler, İnternet, Oyun | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com