29 Nisan 2013 Pazartesi

İş Dünyası ve Takım Çalışması


İŞ DÜNYASI VE TAKIM ÇALIŞMASI
İş dünyasında çoğu zaman işe alımlarda bireysel beceriler ve yetenekler ön plana çıkar. Ancak kişinin başarılı olma kriterlerinin başında gelen bir unsur vardır. Takım çalışması ve takım içerisinde uyumlu çalışabilme diye nitelendirdiğimiz bu unsur iş dünyasında gerçek başarıyı belirler. Bu sebepten ötürü takım halinde başarının önemini kavrayan firmalar bu konuda çok çeşitli çalışmalar yapmaktadırlar. Aynı zamanda takım çalışmasını güçlendirmek amaçlı projeler üretmekte ve takımlarına bu konuda finansal destek sunmaktadırlar.
Büyük firmalar takım çalışması verimini artırmak için çok büyük projelere imza atmaktadırlar. Örneklemek gerekirse bir iletişim firması çalışanlarına bir gün içinde çok büyük bir aktivite düzenledi. Bu aktivitenin içinde hamam, stadyum, dans stüdyosu ve kapalı çarşı mekanlarında farklı farklı takım çalışması projeleri yer almaktaydı. İnsanlar bir yandan İstanbul’ u gezerken bir yandan da gün içinde farklı farklı aktiviteler ile takım içerisindeki ilişkilerini geliştirmişlerdir. Tasarlanan bütün oyunlar insanların bir arada takım halinde çalışmasını gerektirmektedir. Aynı zamanda takım içi iletişimin güçlü olması da başarının sağlanması açısından çok önemlidir.
Takım üyelerinin tamamının yurtdışından geliyor olması aktiviteye ayrı bir heyecan katmaktadır. Çünkü insanlar normalde daha önce hiç bulunmadığı yerlerde kendilerini çok fazla yalnız hissetmektedirler. Sıkıntıya düştükleri anda yardımlarına takım arkadaşlarının koşması sayesinde elbirliğinin önemini daha iyi kavrayan insanlar bir yandan keyifli anlar geçirirken bir yandan da farkında olmadan gerçek bir takım çalışmasına imza atmaktadırlar. Yapılan aktivitede her şeyin mükemmel geçmesi beklenmemelidir. Ortaya çıkan sorunlar da takım çalışmasına ayrı bir katkı sağlamaktadır. Takım çalışmasının başarıya ulaşması aynı zamanda sorunların hızlı çözüme ulaştırılmasına bağlıdır. İnsanların bireysel yeteneklerini takıma adapte etmesi ile sorunlar çözülür ve takım içi iletişim güçlendirilmiş olur.
Yorucu ama bir o kadar da zevkli geçen aktivite sonunda başarının perçinlenmesi adına takımlara verilen hediyeler ve yenilen güzel bir akşam yemeği aktiviteye ayrı bir heyecan katmaktadır. Takım çalışmasını güçlendirmek adına bu kadar uğraş verilmesi kuşkusuz firmalar için takımlarının ne kadar önemli olduğunu gösterir. Takım üyeleri de kendileri için gösterilen çabanın farkında olup kendilerini daha değerli hissetmektedirler. Yıllar sonra bile hafızalardan kolay kolay silinmeyecek aktivitelerin düzenlenmesi takım motivasyonunu ve verimini büyük ölçüde artırdığı gözlemlenmiştir.
Aktivite sırasında insanların uğraşları ve paylaşımları fotoğraflanmakta ve gün sonunda insanlara sunulduğunda keyifli diyaloglar yaşanmaktadır. Böyle bir aktivitenin takım çalışmasına katkılarını özet olarak sıralamak gerekirse, takım çalışması veriminin artırılması, iletişimin güçlendirilmesi, insanların bencillik ve bireysellik gibi takım çalışmasını olumsuz etkileyebilecek tutumlardan sıyrılması, kriz yönetiminin güçlendirilmesi ve hızlı sorun çözme gibi daha birçok şey sıralanabilir. Her şeyden önemlisi kaynaşma ortamı bu aktiviteler ile daha hızlı sağlanabilir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © EcanBlog - Güncel Teknoloji, Vizyona Giren Filmler, İnternet, Oyun | Powered by Blogger

Design by Anders Noren | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com