Efsane oyunun yeni versiyonunu geldiği gün inceledik. Karşınızda Android için Temple Run 2 incelemesi.
iOS ve Android platformlarını kasıp kavuran Temple Run oyunun halefi olan Temple Run 2, geçtiğimiz günlerde iOS için çıktı. Android kullanıcıları, Temple Run 2’ye kavuşmak için ilkinde olduğu kadar uzun süre beklemek zorunda kalmadı. Aradan yalnızca bir hafta geçtikten sonra bugün Android için de çıktı. Ben de oyunun bir an evvel incelemesini yazabilmek için çıktığı saniye indirip oynamaya başladım. Patrona iş için oyun oynadığımı anlatmak biraz oldu ama nihayet sonunda yola geldi. Tabii ben teknoloji editörü olduğum için şanslıyım, sizler okulda ya da iş yerinde hangi bahaneyle hocanızı ya da patronunuzu kandırırsınız onu bilemem.
Mekanik
Oyundaki amaç ve oynanış şekli temel olarak ilk Temple Run’la aynı. Temel olarak diyorum çünkü tamamıyla da aynı değil. Örneğin puan toplamak için yine dur durak bilmeden koşuyorum, engelleri aşmak için zıplıyorum, eğiliyorum veya karakterimi sağa sola yatırıyorum ama olası bir yanma ihtimaline karşı eskisinde olduğu gibi kanat açma mekaniği yok.
Bunun yerine öldükten sonra bir ekran çıkıyor ve bana karakterimi canlandırmak isteyip istemediği soruyor. Bu işi hayrına yapmıyor elbette. Kaldığım yerden devam edebilmem için topladığım sikkelerin (Coin) yanında ikinci bir puanlama sistemi olan mücevherlerden (Gem) kullanmam gerekiyor. Yandığım zaman canlanabilmek için bir adet mücevher harcamam gerekiyor ancak aynı oyunda daha çok yandıkça istediği mücevher sayısı da katlanarak artıyor. Örneğin aynı oyunda ikinci kez mücevher kullandığımda 2 tane kullanmam gerekiyor.
Benden size bir tavsiye mücevherleri uzun bir süre karakteri yeniden canlandırmak için kullanmayın. Çünkü aynı sikkelerle olduğu gibi karakterin özelliklerin geliştirmek için de kullanabiliyoruz.
Karakter Seçimi ve Geliştirme
Az önce bahsettiğim karakter geliştirmek için iki puanlama sistemi birden kullanılıyor. Biri mücevher diğeriyse sikke. Sikkelerle eski oyunda olduğu gibi oyun esnasında aldığım bonusları geliştirmek ve süresini daha uzun tutmak için harcayabiliyorum. Ayrıca eski oyunda olmayan bazı geliştirmeler de var. Örneğin oyun esnasında daha fazla bonus çıkmasını sağlayan bir geliştirme alabiliyorum.
Mücevherlerse eski oyunda olmayan yepyeni bir bonus sistemi için geliştirmede kullanılabiliyor. Oyunda ilerledikçe sol tarafta bulunan bar gittikçe dolmaya başlıyor. Diyeceksin iz ki aynı olay eski oyunda da vardı. Evet, vardı ama o barın dolması yalnızca fazladan puan veriyordu. Şimdi o barı doldurmak oyun esnasında bir bonus özellik açamama yarıyor. Bu özelliği kullanmak içinse ekrana çift tıklamak gerekiyor. Örneğin eğer bardan alacağım bonusu kalkan olarak ayarladıysam, ekrana çift tıklamamdan sonra kısa bir süre için kalkan bonusu kazanıyorum. Oyun ilerledikçe bu bar sürekli doluyor ve bonusu tekrarlayabiliyorum. İlk gelen bonus kalkan dışındaki bonuslar içinse diğer karakterleri açmak gerekiyor. Örneğin karakterin bir anda hızlı koşmasını sağlayan bonus için Scalett Fox adlı karakteri açmak gerekiyor. Karakteri açtıktan sonra bu bonusu kullanmam için illa açtığım karakterle oynamak zorunda değilim. Her karaktere istediğim bonus özelliğini vermem mümkün.
Seviye Atlıyoruz
Temple Run ve Temple Run 2 arasında uzun bir zaman boşluğu var. Bu da piyasada pek çok benzer oyunun türemesine neden oldu. Pek çoğu tutmasa da bu konuda en başarılı olanlardan biri de Subway Surf oldu. Subway Surf’ü bu kadar başarılı yapan etkenlerden biri; seviye atlama sistemini getirmiş olmalarıydı. Karakterle görev yaptıkça görev yaptıkça, seviye atlayabiliyor böylece daha çok puan toplayabiliyordum.
Temple Run 2’ye de çok benzer bir sistem gelmiş. Benzer şekilde görevler yaparak, seviye atlamak mümkün. Yalnızca Subway Surf’te olduğu gibi seviye atlamak için 3 göreve takılmak zorunda kalmıyorum çünkü her görev yaptığımda yerine bir diğeri geliyor. Ama Subway Surf’te olduğu gibi görevleri sikke karşılığı geçmek yok. Her görev için oturup kasmak zorundayım. Sonuç olarak zaten bağımlılık yaratıcı bir yapısı olan Temple Run 2 bu sistem sayesinde artık iyice beni telefonuma bağımlı hale getirdi.
Hazır Subway Surf’le kıyaslamaya başlamışken değinmek istediğim bir konu daha var ve ne yazık ki Temple Run 2 bu konuda sınıfta kalıyor. Eski Temple Run’daki cihaz değiştirince ya da oyunu silince skorların sıfırlanma sorunu yine devam ediyor. Subway Surf, Facebook entegrasyonu sayesinde bu soruna çözüm getirebilmiş bir oyun ancak Temple Run 2’de, bu özelliğin yine konuşmamış olması üzücü. Skorumu Twitter’dan paylaşabilmem için ufak bir entegrasyon sistemi var ancak bu skorlarımı kaydetmeme yaramıyor.
3 Maymun Gitti Ama Beterin Beteri Var
Durmadan koşarak puan toplama sistemindeki en çok ses getiren oyunlardan Temple Run’ın ikinci versiyonunda artık 3 tane maymundan kaçmıyoruz. Bunun yerine tek bir maymun var. Ama çok daha iri bir maymun. Hatta en iyisini biz buna goril diyelim.
Sadece Koşmuyoruz
Oyun adından da anlaşılabileceği üzere koşmak üzerine kurulu ancak ilk oyundan sonra farklılık yapmak amaçlı birkaç değişiklik yapmışlar. Örneğin arada bir karşıma çıkan halatlara tutunarak kaymam gerekebiliyor. Halatla kaymanın yanı sıra arada bir madenlere dalmam ve trenle de sikke toplamam gerekebiliyor. Madenlerde sensör kullanımın epey zor olduğunu da belirteyim. Sikke toplamakla hayatta kalmak arasında seçim yapmazsam telefonumu çok hızlı bir şekle soldan sağa ya da sağdan sola yatırmam gerekiyor.
Grafik
İlk Temple Run’dan ikincisine en çok değişen özellik belki de grafikler olmuştur. Temple Run 2’nin grafikleri tek kelimeyle muhteşem. Özellikle tabletten oynayınca çevre detaylarıyla ne kadar uğraşıldığı daha da göze çarpıyor. Mobil platformda bu kadar güzel grafikli oyunlar görmek gerçekten sevindirici.
Imangi Studios, oyunun grafiklerini geliştireyim ve belki de oyunu biraz daha zorlaştırayım derken kamera ayarlarını da değiştirmiş. Oyunda yeri geldiği zaman tümsek çıkıyor ya da inebiliyorum. Sorun şu ki, bu işi yaparken kamera çok fazla hareket ediyor ve bu da oyunun zorlaşmasına, zorlaşmasını geçtim baş döndürmesine sebep oluyor.
Erişim
Disney’in yayımladığı Temple Run: Brave’den sonra Temple Run 2’nin paralı olacağıyla ilgili endişelerim vardı ama neyse ki Imangi Studios, Disney’le aynı politikayı izlemiyor. Oyun hiçbir ücret ödemeden oynanabiliyor. Böyle güzel bir oyun ücretsiz olduğu için de benden artı puan alır. İndirmek için Google Play sayfasınaburadan göz atabilirsiniz.
Sonuç
Imangi Studios, ilk oyununda olduğu gibi Temple Run 2 ile yine yapmış yapacağını. Oyunun sürükleyiciliği, yarattığı bağımlılık ve sunduğu eğlence çok üst seviyelerde. İlk versiyonuna göre çok daha detaylı ve üst düzey grafiklerle geliyor olması cabası. Bu kadar eğlenceli olup bir de üstüne muhteşem grafikler sunmasına rağmen ücretsiz olarak indirilebiliyor olmasıysa ayrı bir güzellik. Oyun paralı olsaydı bile, indirilme sayısında çok bir değişiklik olmazdı bence.
Facebook entegrasyonu ya da benzeri bulut kayıt sistemi olmadığı için cihaz değiştirdiğimde skorlarımın siliniyor olması ve hareketli kamera yüzünden baş döndürmesi, oyunun en büyük eksileri. Hareketli kamera belki ilerleyen zamanlarda oynadıkça alışabileceğim bir hal alabilir ama skorların ve geliştirmelerin kaydedilme özelliği ilk güncellemeyle gelmesi gerekenlerin başında yer alıyor.
Sonuç olarak Temple Run 2, yine uykusuz gecelere ve ardı ardına gelecek rekor denemelerine dönmemize neden olacak bir oyun. İndirip oynayanlar pişman olmayacaktır.
Artılar:
- Harika grafikler
- Yeni puan sistemiyle artık daha da bağımlılık yapıcı
- En az ilk Temple Run kadar eğlenceli
- Bedava!
Eksiler:
- Hareketli kamera baş döndürebiliyor
- Facebook entegrasyonu yok (skorlar kaydedilmiyor)
Puan: 8,5/10
Yayıncı: Imangi Studios
İncelenen Sürüm: 1.0
Boyut: 33MB
İlgili Aramalar:android oyunları indir, android temple run 2, android temple run 2 indir
Eren, subway surfuda öneririm..
YanıtlaSilBağımlılık yapmıştı o oyun bende 950bin skor yapıp silmiştim en son.
Sil